Tehnicko ronjenje

Skola plivanja perajca

 

Ronjenje Obuka Ekskurzije - Ronilacki klub Triton

MAJSKI KAMP
SRBIJA 2008.

VRELO MLAVE

Posle kraće vožnje i posete lokalnoj policijskoj stanici Žagubice, gde smo srdačno dočekani stigli smo na izvor reke Mlave. Sunčan dan svima nam je prijao i nadali smo se da vreleo neće preterano divljati. Kako znamo da celi tok Mlave prolazi kroz restrikciju kroz koju moramo proći bili smo skeptični da li će dublja penetracija u vrelo biti moguća. Vrelo formira jezero prečnika oko 25m i dubine 32 m koje prelazi u reku Mlavu. Voda mutna na površini nije nas zabrinjavala jer smo znali da je vidljivost u dubljim slojevima obično jako dobra.

Vlatko i Mirko su ubrzo počeli sa opremanjem. Cilj im je bio da Arijanu uvuku unutar kaverne sve do samog pećinskog ulaza. Uzbudjenje se osećalo u vazduhu. Izvor Mlave u proleće nije baš gostoprimljivo mesto i svi su sa nestrpljenjem očekivali izveštaj o stanju pod vodom.
Posle pažljivog opremanja krenuli su. Valjalo je prvo primarnu motalicu privezati pri površini. Ubrzo su nestali pod vodom i samo su mehurovi odavali njihov položaj. Kružno jezero se posle desetak metara pretvara u procep klinastog oblika koji na dubini od ca. 15m prelazi u kavernu. Odavde vlada apsolutni mrak i direktan izlaz na površinu više nije moguć. Dno na dubini od oko 32m prekriveno je tucanikom i "klin" se završava. Ovde su turbulencije vrela već jako osetne. Pred kraj "klina" sa desne strane na dubini od 30m nalazi se tunel koji vodi ka ulazu u pećinski deo sistema. Tunel je dugačak oko 2m i pod uglom od 90 stepeni uliva se u glavni tok reke. Više o ovome iz prve ruke možete pročitati pod UTISCI ČLANOVA.

Posle 45 minuta ronjenja (uključujući dekompresiju) Vlatko i Mirko izranjaju sa osmehom na licu. Uspešno su obeležili ulaz u pećinu. Struja je izuzetno jaka, ali je Mirko uspeo da prodje restrikciju i uvuče se u pećinu. Dubina ronjenja 34m. Sada sledi površinski interval, a onda sa novim dvobocnicima pokušaj prodora u dubinu. Još su nešto gundjali da su budale što nisu poneli deko boce (koje su ostale na Krupaji 30 km odatle). "Sad umesto da uživamo i istražujemo treba da žurimo i strepimo" reče Vlatko.

Timovima su preporučili da ne pokušavaju da se provuku kroz restrikciju, ali da slobodno mogu da razgledaju oblast "kaverne" koja će za njih biti dovoljno jeziva i uzbudljiva. Timovi su počeli sa opremanjem i naizmeničnim ronjenjem.

Kao što je bilo i predvidjeno uzbudjenje je bilo veliko. Jaka struja u klinu kvarila je planove o idealnoj plovnosti. Usled turbulencija često se nije znalo odakle voda dolazi i na kojoj strani je izlaz. Iz mraka vodila je samo tanka arijana obeležena strelicama u pravcu izlaza.

Posle ručka Vlatko i Mirko u pratnji Baneta i Ivana polaze da konačno prodru u dubinu vrela. Oko vrela skupila se velika grupa znatiželjnika. Kolale su priče koliko je ronilaca u ovom vrelu izgubilo život, ko je najdublje zaronio i td. Tritonci se nisu dali pokolebati. Smireno su se opremali i nestali ispod površine. Usledelo je mukotrpno čekanje. Posle 45 minuta "publika" je postala zabrinuta. Gde su? Da li je sve u redu. Pojavljuju se mehurovi. Kruže po obodu jezera. Znači izašli su iz "klina" i sad su na plitkim ali dužim deko zastancima. Po dužini dekompresije znali smo da su bili duboko. Prvo izranja Vlatko sa Ivanom. "Mirko mora još malo da ostane" kaže Vlatko. Po zadovoljnom izrazu lica znali smo da je sve OK. Kratko nam pokazuje lampu. Vidimo ispao joj je reflektor. "Stigao sam do 45m, bez svetla nisam mogao dalje. Mirko je nastavio dalje sam. Mislim da je ušao u veliku sobu (dno na 72m) i negde u njoj vezao arijanu." bio je kratak Vlatkov komentar. Više o Vlatkovom zaronu možete pročitati pod UTISCI ČLANOVA.

Kiša pljušti, ali okupljenima to nije smetalo. U strahu su čekali da se pojavi ostatak tima. Najzad Mirko sa Banetom u pratnji izranja. Začudjeni su aplauzom okupljenih ljudi. Osetilo se olakšanje u vazduhu. Svi su odahnuli i raštrkali se na sve strane. Još jedan poduhvat dobro se završio.

IZVOD IZ TRITON CAVE DIVING LOG-a

U 3 dana ronjenja u vrelima Mlave i Krupaje 10 ronilaca RK Triton napravilo je 65 zarona. Najkraći je trajao je 26 minuta, a najduži 101 minut. Prosek trajanja zarona iznosio je 41 minut. Najveća postignuta dubina u Krupajskom vrelu iznosila je 71m (prilikom kartografisanja). Najveća postignuta dubina u vrelu Mlave 58m prilikom istraživanja i uvlačenja permanentne linije. Vrelo Krupaje detaljno je snimljeno do dubine od 71m, a vrelo Mlave upoznato do te mere da se planira dalja penetracija i istraživanje od do sada poznate dubine od 72m. Svi zaroni završeni su bez incidenata.

Neko je još poslednji dan na LOG upisao S V I Ž I V I ! ! !

Strana<<1,2,3,4,

Ronjenje Obuka Ekskurzije - Ronilacki klub Triton

[o nama]  [obuka]  [ekskurzije] [ekspedicije]   [trening]  [decija sekcija perajca]  [podvodna snimanja]  [kontakt]