Ronilacki klub - Triton Ast

Triton AstOprema za ronjenjeTriton timZaron
     

Tehnicko ronjenje

Skola plivanja perajca 

Ronjenje Obuka Ekskurzije - Ronilacki klub Triton

MAJSKI KAMP
SRBIJA 2008.

 

EKSKURZIJA - KRUPAJSKO VRELO

Dan odmora u Beogradu svima nam je dobro došao. Izbacili smo čamce i motore i umesto njih ubacili još par dvobocnika. Zamešali smo novu količinu deko gasova, ubacili još po koju stage bocu i bove zamenili strelicama za pećinu. Obavili smo redovnu proveru opreme, promenu filtera na kompresoru i sledećeg jutra mali karavan vozila mogao je da krene ka Homolju. Vreme je bilo promenjljivo i malo smo se brinuli zbog padavina.

 

Stigavši na vrelo Triton ekipa je brzo i uigrano radila. Kompresor je instaliran i isproban, postavljena je stanica za punjenje baterija i stage boce su istovarene.

 

 

Sledio je brifing. Kako je planirano da se roni u više timova i non-stop, bilo je od presudnog značaja da se sprovede dobra organizacija i planiranje. Sačinjen je LOG i svaki tim je dobio svog površinskog rukovodioca. Beležena su tačna vremena ulaska i izlaska kao i vreme, dubina i zadatak tima na zaronu. Posebna pažnja obraćena je na postavljanje i skidanje primarne linije i oznaka koliko je timova u vodi.
Prvi tim imao je zadatak da postavi primarnu liniju i da reparira-postavi permanentnu liniju sa svim potrebnim oznakama kao i da postavi sigurnosnu stage bocu u oblasti kaverne. Poslednji tim u ronilačkom danu "vadio" bi safety stage i namotao primarnu liniju.
Zaroni su se smenjivali jedan za drugim. Timovi su ulazili i izlazili sa raznim zadacima. U dva dana Triton tim iskartografisao je Krupajsko vrelo do dubine od -71m. Podaci sa skicama će ubrzo biti objavljeni na našem sajtu. Planira se premeravanje glavnog sifona do dubine od 103m do koje još uvek postoji permanentna linija postavljena pre dve godine. Nadamo se da će dublje ispitivanje vrela (>112m planirano u bližoj budućnosti) doneti nova saznanja o poreklu vode u krupajskom vrelu.

 

Kartografisanju prethodio je ozbiljan brifing sa dogovorima oko detalja, načina i tačnosti merenja. U ovome je mnogo pomoglo iskustvo geodetskog inženjera i člana tima Baneta Pavlovića. Prvo je premeren duboki deo pećine do dubine od -71m.

 

 

Tim su sačinjavali Mirko, Bane i Ivan. Bilo je neophodno prvo postaviti dekompresione gasove kako bi se posle na miru moglo pristupiti premeravanju.

 

 

Zaron sa dekompresijom trajao je 84 min. Vrativši se sa zarona napolju je već pao mrak. Sad je uz večeru trebalo obraditi podatke i spremiti se za sutrašnje premeravanje "plitkog" dela pećine.

Ako izuzmemo po koji prosti ugljeni hidrat tokom dana ishrana je uglavnom bila proteinska - pastrmka iz obližnjeg ribnjaka.

 

Ustajali smo oko 7. Napolju nas je čekao predivan prizor. Izmaglici iznad termalnog jezera prkosila je bujna prolećna vegetacija. Posle laganog doručka članovi timova su se užurbano opremali

 

Opet je postavljena primarna linija i sigurnosne boce. Timovi su počeli da se smenjuju u pećini. Pred svaki zaron obavljene su sigurnosne procedure. Iskartografisan je i plići deo pećine čija se najdublja tačka nalazi na 18m. Zaron sa premeravanjem trajao je 101 min.

 

 

 

Posebno zadovoljstvo bilo je ispitivanje nadvodnog dela pećine. Istraživanje je sproveo Matija, student biologije, a inače pasionirani speleolog i od skora ronilac. Sledeći put se vraćamo sa kompletnom opremom i užarijom da detaljno ispitamo ovaj deo pećine.

U praksi se pokazalo da su sve veštine stečene na kursevima od krucijalnog značaja za bezbedno ronjenje. Ono što su neki do sada samo slušali na kursevima i simulirali na stažnim zaronima tehničkog ronjenja pokazalo se u praksi. Imali smo: Kvar glavnog svetla (2x), "pecanje" za arijanu, zatvaranje levog izvoda o plafon pećine i time gubitak backup regulatora, manometra i inflacije suvog odela. O guljenju opreme prilikom provlačenja kroz restrikcije i mogućim oštećenjima iste da i ne govorimo. U svim slučajevima članovi tima su uvežbano reagovali i ovi incidenti ostaju samo anegdote za buduće generacije. Da tim nije obučen ishod je mogao biti i drugačiji... Kod ovakvih ekspedicija disciplina i samodisciplina su na gornjoj lestvici zahteva, pogotovo kada koncentracija popušta usled umora, hipotermije ili stečene rutine.

Zadovoljni novim saznanjima i naučenim veštinama mogli smo sutrašnji dan da provedemo na vrelu Mlave.

 

O utiscima sa kampa možete pročitati pod UTISCI ČLANOVA.

Triton tim - Krupajsko vrelo

Strana<<1,2,3,4,>>

Ronjenje Obuka Ekskurzije - Ronilacki klub Triton

 

[o nama]  [obuka]  [ekskurzije] [ekspedicije]   [trening]  [decija sekcija perajca]  [podvodna snimanja]  [kontakt]