Tehnicko ronjenje

Skola plivanja perajca 

TRIMIX KURS Oktobar 2008.

Osvanuo je novi dan. Vreme je bilo hladno i oblačno, ali smo mi puni entuzijazma i iščekivanja posle doručka počeli sa opremanjem.

Deko boce su odnešene do vode i uradjene su pripremne procedure za zaron.
Nizali su se zaroni. Brifing, debrifing, unošenje i iznošenje ambalaže a u "pauzi", mešanje gasova...

Mešanje i analiza se često otegla i do kasno uveče...

Poslednji zaron predvidjen je da bude i najdublji, a samim time i najduži. Detaljan brifing i vizualizacija zarona predhodila je izvršenju. Bile su predvidjene dve, a po potrebi i tri promene gasa.

I ovaj zaron protekao je po planu. Kao najdublji i najduži bio je naravno i najuzbudljiviji. Polaznici su se upoznali sa za njih nepoznatim delom pećine. Osetili su punu beneficiju trimixa. Biti "svestan" i siguran na dubinama preko 80m i sećati se svakog detalja i minuta bilo je potpuno novo iskustvo. Sa gasom koji prouzrokuje ekvivalentnu narkozu od manje od 30m, osećaj je bio sličan gledanju filma kod kuće na televiziji. Samo nas je dubinomer opominjao da se nalazimo u nama neprijateljski naklonjenoj sredini i više od sat vremena daleko od površine, nekih 250m daleko u vrelu.

Kurs je uspešno priveden kraju i sad je trebalo spakovati mnoštvo opreme i vratiti se u "normalan" život.

Za vreme prektičnog dela kursa došlo je do niza neprijatnih situacija koje bi kod neobučenih ronilaca mogle dovesti do katastrofe. Imali smo: pucanje creva backup regulatora (potrebno brzo zatvoriti odgovarajući izvod), potpuno potapanje odela usled loše montirane suve rukavice, cepanja ručne manžetne (opasnost od akutne hipotermije), nailaženje na nultu vidljivost pri izronu, "pecanje" u zamku arijadnine niti i još par "pikanterija".

U svim situacijama polaznici su brzo i adekvatno reagovali čime je izbegnuta svaka dalja neprijatnost. Moram da napomenem da su ove "neprijatnosti" bile stvarne (ne simulirane u okviru kursa) i prava reakcija je bila od životnog značaja. Trening se isplatio i pokazao da vežbe koje se praktikuju nisu samo puka želja instruktora već scenariji koji se mogu svakome na svakom zaronu dogoditi!

Polaznici su uspeli da savladaju gradivo kursa sa najvišim ocenama. O njihovom zadovoljstvu govorilo je svetlucanje u očima. Siguran sam da nam predstoji još niz zajedničkih ekspedicija na kojima će upotrebiti i usavršiti novostečena znanja.

Više o utiscima polaznika možete pročitati OVDE

Prethodna <<

 

[o nama]  [obuka]  [ekskurzije] [ekspedicije]   [trening]  [decija sekcija perajca]  [podvodna snimanja]  [kontakt]